Gulasz z jelenia z pomidorami z wolnowaru
Może mało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze.
składniki
600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń
2 cebule pokrojone w piórka
6-8 ząbków czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
1 marchewka pokrojona w talarki
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
4 goździki
6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione
gałązka rozmarynu
200 g pomidorów - mogą być z puszki
1 łyżka pasty pomidorowej
2 szklanki bulionu
słodka śmietana
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było już pokrojone. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa ze wszystkich stron, aż się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię włożyć cebulę i chwilę obsmażać mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować.
Umieść cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.
składniki
600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń
2 cebule pokrojone w piórka
6-8 ząbków czosnku, posiekane
1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania
1 marchewka pokrojona w talarki
2 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
4 goździki
6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione
gałązka rozmarynu
200 g pomidorów - mogą być z puszki
1 łyżka pasty pomidorowej
2 szklanki bulionu
słodka śmietana
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było już pokrojone. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa ze wszystkich stron, aż się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię włożyć cebulę i chwilę obsmażać mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować.
Umieść cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.
Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion z patelni i marchewkę.
Dodać kolendrę, jałowiec, goździki, rozmaryn. Gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 10 godzin. Przed podaniem można przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą i pieprzem, dolać śmietankę, wymieszać, posypać natka pietruszki i podawać. Smacznego!
Wolnowar nastawiony, mam nadzieję że wyjdzie petarda :)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację :)
Usuń