Cheddar w czarnym sezamie
Znakomity pomysł na cheddar. Jest bardzo smaczny. Można zrobić jedną dużą porcję tak jak ja, lub uformować pojedyncze małe porcje i każdą obtoczyć w sezamie. W takiej formie będzie świetnym uzupełnieniem bufetu na przyjęciu. Jeżeli nie macie sherry, można je zastąpić np Porto lub innym alkoholem - warto wtedy dodawać alkohol stopniowo aby nie zdominował smaku. Bardzo polecam
inspirowane przepisem Marthy Stewart
200 g ostrego sera cheddar, rozdrobniony lub starty
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
łyżka masła, roztopionego
2 łyżki sherry (najlepiej wytrawne)
ok 1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
do obsypania:
1/3 szklanki ziaren czarnego sezamu
łyżeczka płatków paprykowych
przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu i płatków paprykowych dokładnie rozetrzeć w robocie (nożem) na gładką masę. Przełożyć na folię spożywczą, uformować gruby wałek, zawinąć w folię i wstawić na min godzinę do lodówki. Wysypać sezam i płatki papryki na deskę. Ser, po zdjęciu folii obtoczyć w sezamie i papryce ze wszystkich stron. Podawać z dobrym pieczywem lub krakersami. Smacznego!
Ewa. Wygląda bajecznie!!!
OdpowiedzUsuńZrób - to świetna cheddarowa opcja!
Usuń