Zupa z dyni z dodatkiem imbiru
Dosyć ostra ale bardzo smaczna zupa. Użyłam dyni wymagającej obrania, ale jeżeli weźmiemy dynię Hokkaido, pracy będzie jeszcze mniej. Zupa rozgrzewająca, w sam raz na zimne dni. Podałam z pestkami dyni, ale równie smaczna będzie z grzankami. Polecam.
składniki
ok 900 g dyni (po obraniu, wyjęciu pestek zostało mi ok 600 g)
4 ząbki czosnku
1 cebula
5 cm kawałek imbiru,
laska cynamonu
1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili
900 ml bulionu
przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie - 3-4 minuty. Posolić i popieprzyć, dodać czosnek, płatki papryki, laskę cynamonu, pokrojony drobno imbir. Wymieszać i chwilę smażyć, ok 30 sekund.
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli. Wlać trochę bulionu, zeskrobać smaki z dna garnka. Dodać resztę bulionu, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować zupę ok 45 minut aż warzywa będą miękkie a smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, usunąć cynamon. Zupę zmiksować, doprawić solą, jeżeli jest zbyt gęsta - dolać gorącej wody lub bulionu. Podawać posypaną kolendrą i pestkami dyni. Smacznego!
Zupa idealna na tę pogodę :) Połączenie dyni i imbiru bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń