zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru
Bardzo brzydka i zaskakująco smaczna zupa. Nie byłam przekonana do tych połączeń - grzyby, boczek i soczewica - okazały się bardzo dobre. Ale zupa do najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące danie, polecam!
Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney
składniki
200 g suszonej soczewicy brązowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
2 selery naciowe
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane
2 listki szałwii
200 g wędzonego boczku
20 g suszonych grzybów
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu
1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru
3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około 3 minut. Posypać pieprzem, dodać czosnek, i pokrojony seler smażyć jeszcze przez ok 5 - 6 minut, aż seler zmięknie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i listki szałwii - smażyć tak długo, aż boczek nieco się wytopi i zrumieni - ok 5 minut. Dodać płatki papryki, opłukaną soczewicę i grzyby wraz z płynem, wymieszać, zeskrobać z dna wszystkie smaki, przełożyć do misy wolnowaru. Zalać masę gorącym bulionem, przykryć i gotować w ustawieniu low 8 godzin lub w ustawieniu high 2 godziny, aż soczewica zmięknie.
Doprawić płatkami papryki, solą. Jeżeli zupa jest za gęsta, rozrzedzić wodą lub bulionem. Podawać zupę gorącą, posypana pietruszką lub szczypiorem. Smacznego!
Jestem pewna, że zupa smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczna !!!
OdpowiedzUsuńMimo swojej brzydoty - bardzo smaczna! Pozdrawiam :)
Usuńpotwierdzam pycha
OdpowiedzUsuńSpinnaker
Dziękuję, rozumiem że zrobiliście :)
Usuń