Kotlety mielone z dzika
Bardzo smaczne mielone z dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!
składniki
składniki
400 -450 g mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz)
5 ząbków czosnku - posiekane
40 g czerstwej bułki
1 łyżeczka świeżego lub 1/2 suszonego rozmarynu
1 liść szałwii
1/ łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli lub do smaku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej
1 jajko
tarta bułka do obtoczenia
1 łyżka oleju do smażenia
1 duża cebula - pokrojona w piórka
przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Rozmaryn, czosnek, szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą bułką. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować sześć owalnych kotletów, obtoczyć w tartej bułce.
Smażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Przełożyć i trzymać w cieple. Na patelni na której smażyliśmy kotlety zeszklić cebulę, podsmażać na na małym ogniu, aż się zezłoci- jeżeli to konieczne, dodać więcej oleju. Podsmażoną cebulę położyć na ciepłych kotletach i od razu podawać . Smacznego!
bułki się nie miele tylko rozgniata w dłoni
OdpowiedzUsuńsą różne szkoły ;) Pozdrawiam
Usuń