Odrywane bułki maślane
Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!
16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.
składniki - 15 szt
418 g pszennej mąki
2 łyżeczki drożdży instant
21 g mąki ziemniaczanej
21 g mleka w proszku
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania
przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania
przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Beatko, w takim razie odrywam i się częstuję:-)
OdpowiedzUsuńJa też odrywam puszystą bułeczkę i życzę Ci dobrego dnia!
OdpowiedzUsuńja to bym je jeszcze nadziała świeżymi owocami albo domową konfiturką :)
OdpowiedzUsuńMarzenko, częstuj sie :), Konwalie w kuchni te zapraszam. Karmel-itko, pasowałaby konfitura na pewno , ale ja więcej wytrawna!
OdpowiedzUsuńBułeczki prezentują się wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńI nie ma przy nich dużo pracy
UsuńLooks very fluffy! Love it! Thank you for joining WBD!
OdpowiedzUsuńThank You, Zorra! It's great to bake together! Till next Year :)
Usuń