Zupa z pietruszki
Bardzo smaczna, prosta do zrobienia zupa. Powstała tylko dlatego, że z rynku przywiozłam zbyt dużo pietruszki i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Zupa warta zrobienia, i pożywna i oko cieszy. Polecam!
składniki
100 g natki pietruszki
200 g ziemniaków
2 cebule 170 g
2 ząbki czosnku
1000 ml bulionu z kurczaka
sól, pieprz
oliwa z oliwek
100 ml śmietany (opcjonalnie)
szczypiorek, pietruszka do podania
przygotowanie
Pietruszkę opłukać, oderwać grube łodyżki, pokroić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem nalać oliwę, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż zmięknie, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar, dodać czosnek, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut - aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pietruszkę (zostawić trochę do dekoracji), gotować jeszcze 2 - 3 minuty. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać pietruszką, szczypiorkiem, podawać z grzankami. Smacznego!
Myślałam dokładnie o takiej samej zupie:) Musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńWeroniko, zrób, zrób. Smaczna!
UsuńEwa. Jak ugotujesz zupę z gwoździa, to powiem, ze jesteś Super-Master-Topchef!!!!!
OdpowiedzUsuńNic z tego - nie ugotuję!
Usuń