Perliczka marynowana
Bardzo dobry i wygodny sposób na perliczką. Robiłam ptaka w garnku rzymskim. Udało się. Dodatek kiszonej cytryny przyjemny, ale moim zdaniem i bez niej będzie smaczne. Nie każdy lubi kiszone cytryny. Przepis na szybką, kiszoną cytrynę tutaj. Ptaszydło wyszło aromatyczne, wilgotne i smaczne. Trochę inna perliczka - polecam.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
1 perliczka
oliwa z oliwek
2 marchewki, pokrojone na kawałki
2 czerwone cebule, pokrojone na kawałki
6 suszonych śliwek, daktyli lub fig
skórka z 1/4 kiszonej cytryny pokrojona w paski
parę listków mięty, posiekane
harissa do podania
marynata (chermoula)
1 duża czerwona cebula, posiekana
1 duży ząbek czosnku
ok 1- 2 cm kawałek świeżego imbiru, posiekany
100 ml oliwy z oliwek
100 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 garść liści pietruszki posiekane
1 garść kolendry
kuskus
200 g kuskus
1 łyżeczka soli
100 g masła, pokrojonego w kostkę
mała garść rodzynków
przygotowanie
Dzień przed gotowaniem, umieścić wszystkie składniki marynaty w blenderze i utrzeć na gładką masę. Perliczkę umyć i osuszyć. Posmarować perliczkę marynatą i marynować w lodówce przez noc.
Następnego dnia, nagrzać piekarnik do 220 st C . Perliczkę oczyścić z marynaty. Marynaty nie wylewać - odstawić na bok. Podgrzać trochę oliwy z oliwek w dużej patelni i obsmażyć ptaka, na dużym ogniu, ze wszystkich stron. W naczyniu do pieczenia ułożyć marchewki, cebulę, owoce, dodać pozostawioną marynatę a na górze umieść perliczkę. Wlać około 400 ml wody. Przykryć i piec w piekarniku przez około 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez kolejne 45 minut.
Około 15 minut przed podaniem perliczki, opłukać w zimnej wodzie kuskus i umieścić w misce. Doprawić solą, kawałkami masła i rodzynkami. Wlać 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić na 10 minut lub do momentu, gdy ziarna będą pulchne i miękkie.
Garnek z upieczoną perliczką wyjąć z piekarnika, dodać skórkę z kiszonej cytryny i miętę. Wymieszać. Podawać z kuskusem i harissą . Smacznego!
Ewa. Dobrze, że przypomniałaś o perliczce. Jak kupie to zrobię.
OdpowiedzUsuń