Lody cytrynowe z serkiem mascarpone
Być może to już ostatnie ciepłe dni w tym roku, warto więc zrobić lody. Tym razem nasze ulubione lody cytrynowe. Dodałam serek mascarpone, który powoduje, że lody są bardziej kremowe. Bardzo polecam, zwłaszcza z dodatkiem np malin. Pycha!
Składniki
ok 125 ml soku z cytryny (2 szt) + opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny
370 g ml jogurtu naturalnego 0%
150 g jogurtu greckiego 0%
140 g serka mascarpone
3- 4 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)
2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Z cytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam