Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii
Bardzo smaczna zupa. Musiałam wykorzystać pomidory i cukinię. Ten sposób okazał się prosty i smaczny. Pierwszego dnia jedliśmy zupę ciepłą, drugiego, z powodu upałów, zimną. Okazało się, że i w jednym i drugim wydaniu była dobra. Może nawet zimna, czego się nie spodziewałam, była smaczniejsza!
składniki
ok 300 g cukinii
1000 g pomidorów
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 ostra papryka
500 ml bulionu
garść bazylii
przygotowanie
składniki
ok 300 g cukinii
1000 g pomidorów
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 ostra papryka
500 ml bulionu
garść bazylii
przygotowanie
Warzywa umyć. Pomidory z cebulą i papryczką włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka ( można przez sito jeżeli przeszkadzają Wam pestki). Dodać bulion, posolić i popieprzyć do smaku, dodać pokrojoną w paski bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię z czosnkiem, smażyć aż cukinia lekko się zezłoci. Dziesięć minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej usmażoną cukinię. Posypać bazylią i podawać. Smacznego!
świeże warzywa to jest to!
OdpowiedzUsuńletnie pomidory :)
UsuńEwa. Jutro zrobie. Akurat mam bulion i zupełną pustkę w głowie, jak go spożytkować. Pomysł jak znalazł!!!
OdpowiedzUsuńJuż się boję .... mam nadzieję ze Wam będzie smakowała! :)
UsuńEwa. Powiem krótko: MNIE zupa smakuje, dodałam łyżkę śmietany na talerz, wtedy smak był pełniejszy. Ale czy moi panowie to zjedzą? Nie mam pojęcia.
Usuńufff... :) Cieszę się
UsuńBardzo kreatywne i smakowite połączenie:) Och, jak dawno juz nie robiłam pomidorowej:)
OdpowiedzUsuńTaka pomidorówka to tylko latem :)
Usuń