Włoska grzanka czyli bruschetta z pomidorami
Piekłyśmy ostatnio w sierpniowej piekarni chleb toskański. A ponieważ jest też czas smacznych letnich pomidorów, postanowiłam zrobić pyszne włoskie grzanki z pomidorami i bazylią. Dojrzale pachnące pomidory są w nich bardzo ważne, ale dobre pieczywo jest nie mniej istotne. Warto chociaż raz w sezonie upiec chleb toskański aby zrobić znakomite grzanki z pomidorami. Bardzo polecam.
składniki
400 g pomidorów
1 łyżka oliwa z oliwek
1 - 2 ząbki czosnku + dodatkowy do smarowania
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego - opcjonalnie
oregano
parę listków bazylii
parę kromek białego pieczywa typu włoskiego a najlepiej chleb toskański
przygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę, posiekany czosnek, pokrojoną w paski bazylię, oregano, sól, pieprz do smaku. Można przyprawić octem balsamicznym. Wymieszać i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny, aby smaki się przegryzły, a pomidory zrobiły się zimne.
Kromki białego pieczywa lekko posmarować oliwą i obsmażyć z obu stron na złoto. Jeszcze gorące posmarować czosnkiem przekrojonym na pół, na wierzchu położyć zimne pomidory i natychmiast podawać. Smacznego!
Bardzo lubię, Twoje wyglądają świetnie, więc poproszę o jedną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam :)
UsuńEwa. Bardzo smaczne, nawet dzis jadłam na kolację, bo to lekkie danie , w sam raz na ten czas. Pycha!
OdpowiedzUsuńTylko teraz można takie zajadać, później pomidory dobre zabiorą!
Usuń