Makaron z cukinii z bazyliowym pesto
Zabaw z warzywną "temperówką" ciąg dalszy. Lekkie, letnie danie. Świetne na upały. Można cukinię podać jako dodatek do mięsa, my jedliśmy ją samą. Pyszne!
składniki
3 średnie cukinie
skórka starta z 1/2 cytryny
sól
pieprz
pesto:
20 g bazylii
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka pestek dyni
sól
pieprz
do podania:
plasterki pomidora i cukinii
parmezan
przygotowanie
składniki
3 średnie cukinie
skórka starta z 1/2 cytryny
sól
pieprz
pesto:
20 g bazylii
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy
1 łyżka pestek dyni
sól
pieprz
do podania:
plasterki pomidora i cukinii
parmezan
przygotowanie
cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni grillowej grillować kilka plasterków cukinii i pomidorów, odłożyć na bok.
W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem, przybrać grillowanym plastrami pomidora i cukinii, posypać parmezanem i podawać. Smacznego!
wspaniałe, lekkie danie, pełne smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie, chociaż osobiście chyba dodałbym trochę cebulki :D Kwestia gustu. Chętnie jednak spróbuję :) Dzięki
OdpowiedzUsuńco do cebulki - pełna dowolność :)
Usuń