Lody bazyliowo limonkowe
Pyszne! Jedne z najlepszych jakie robiłam. Podane z grillowaną brzoskwinią są rewelacyjne! Nie opanowałam niestety sztuki robienia lodowych kulek, ale to nie ważne - nawet w tak mało atrakcyjnym wydaniu jak na zdjęciach są warte zrobienia, a przede wszystkim zjedzenia. Z tych składników wyjdzie nam porcja ok 500 ml.
Składniki
4 łyżki ksylitolu
370 g jogurtu naturalnego 0%
140 g serka mascarpone
sok z 1/2 limonki
skórka otarta z limonki
do podania
brzoskwinia - po 1/2 na porcję
brzoskwinia - po 1/2 na porcję
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
Liście bazylii, ksylitol + część jogurtu włożyć do blendera i zmiksować. Dodać resztę jogurtu, serek, sok i skórkę z limonki, zmiksować. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze schłodzona.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły.
Brzoskwinię umyć, podzielić na pół, wyjąć pestkę. Położyć na rozgrzanej patelni grillowej przecięciem do dołu i grillować ok 3 - 4 minut, aż pokażą się ciemne paski. Przełożyć przecięciem do góry i grillować jeszcze 4 minuty. Lody podawać z grillową brzoskwinią. Smacznego!
Limonkowo-orzeźwiające, z bazyliową nutą - musiały smakować bajecznie! :)
OdpowiedzUsuń