Zupa ogórkowa zmiksowana
Tę zupę robiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam.
składniki
10 małych kiszonych ogórków
ok 250 g młodych ziemniaków
1/2 cebuli
5-6 ząbków czosnku
duży pęczek koperku
1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu
1l bulionu
sól pieprz
oliwa + masło do smażenia
składniki
10 małych kiszonych ogórków
ok 250 g młodych ziemniaków
1/2 cebuli
5-6 ząbków czosnku
duży pęczek koperku
1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu
1l bulionu
sól pieprz
oliwa + masło do smażenia
przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki z cebulą. Gotować jeszcze ok 20 min. Lekko przestudzić i zmiksować.Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną, dodać koperek. Można podawać z grzankami.
Wygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuń