Sałatka z fasolki szparagowej i brokułów
Prosta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popołudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem.
składniki
200 g fasolki szparagowej
300 g brokułów
1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone
1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone
kilka rzodkiewek
sos:
100 g jogurtu naturalnego
60 g maślanki
1 - 2 starte ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka posiekanego koperku
oliwa z oliwek - opcjonalnie
przygotowanie
składniki
200 g fasolki szparagowej
300 g brokułów
1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone
1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone
kilka rzodkiewek
sos:
100 g jogurtu naturalnego
60 g maślanki
1 - 2 starte ząbki czosnku
pieprz
sól
łyżka posiekanego koperku
oliwa z oliwek - opcjonalnie
przygotowanie
Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować w osolonej wodzie tak aby była miękka ale nie rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące.
Takie sałatki są najsmaczniejsze
OdpowiedzUsuńzwłaszcza jak upał za oknem i w kuchni stać się nie chce :)
Usuńwygląda pysznie, zrobię taką, ale rzodkiewki mi się na grządce już skończyły, teraz mam dylemat: kupić czy poczekać aż wyrosną nowe :)
OdpowiedzUsuńpierwszą bez rzodkiewek, następną jak wyrosną !
Usuń