Makaron z sosem z botwinki
I znowu danie, które przygotujemy szybko i bez kłopotu. Użyłam pełnoziarnistego makaronu żytniego - bardzo smaczny, polecam, i smażonych pomidorów z puszki. Spotkałam je pierwszy raz i bardzo chciałam sprawdzić jak smakują. Są dobre .W potrawach takich jak ta sprawdzą się na pewno świetnie. Oczywiście pomidory z puszki możemy zastąpić dobrymi, świeżymi, dojrzałymi pomidorami. Warto wtedy sos gotować nieco dłużej aby pomidory straciły swoją surowość. W daniu wykorzystałam tylko łodygi i liście botwinki - młode buraczki zostały upieczone i powstał z nich pyszny chłodnik.
składniki
150 g makaronu pełnoziarnistego
1 łyżka oliwy z oliwek
ok 200 g botwina - łodyżki i liście
szczypta soli
1/2 łyżeczki płatków chili - opcjonalnie
2 - 3 ząbki czosnku
400 g - puszka krojonych pomidorów - użyłam smażonych w puszce
natka pietruszki i liście bazylii - opcjonalnie
parmezan, do podania
przygotowanie
Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy makaron odcedzić,
Odlać i zachować 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, odstawić makaron na bok. W garnku w którym gotowaliśmy makaron lub w dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu.
Dodać pokrojone drobno łodyżki botwinki, posolić.
Podsmażać przez 5-7 minut, aż łodyżki zaczynają mięknąć.
Dodać liście botwinki, trochę pokrojone i odstawiony płyn z gotowania makaronu.
Przykryć i gotować na małym ogniu aż liście zwiędną - około 2-3 minut.
Dodać płatki chili, czosnek, pomidory . Gotować przez 5 minut aż sos się ogrzeje, lub trochę dłużej jeżeli chcemy nieco sos odparować.
Wrzucić makaron do sosu, jeszcze chwilę podgrzać aby makaron był gorący. Podawać ze świeżą pietruszką, bazylią i parmezanem. Smacznego!
ale intrygujące smaki :)
OdpowiedzUsuń