Ladenia - grecka pizza z pomidorami
Widziałam niedawno w TV fragment programu o greckich wyspach. Mówiono tam o wyspie Kimolos, leżącej na Morzu Egejskim, gdzie specjalnością jest ladenia czyli rodzaj oliwnego placka chlebowego z cebulą i pomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne! Robiłam już nie raz. Z tej porcji zrobimy 2 małe lub jeden duży placek. Piekłam dwa placki , jeden w patelni do paelli o średnicy dołu 23 cm, góra 28 cm, a drugi w prostokątnej blaszce o wym 25 x 21 cm .
wspomagałam się tym przepisem
Składniki
Na ciasto:
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/8 szklanki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 i 1/2 szklanki mąki
na wierzch:
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
2 duże pomidory, przecięte na pół, a następnie pokrojone w plasterki
gruba sól morska
zmielony czarny pieprz
2 łyżki suszonego oregano
oliwa z oliwek (do podania)
Przygotowanie
Do dużej miski, wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i pozostawić około 7-10 minut, aż drożdże zaczną pracować i lekko się spienią. Dodać sól i oliwę z oliwek , wsypać około 2 szklanek mąki , wymieszać łyżką. Dodawać po trochu pozostałą mąkę, mieszać łyżką, a następnie przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto jest giętkie i nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Rozprowadzić trochę oliwy w formie w której będziemy piec, posypać semoliną. Rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek do wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st C
Wyrośnięty placek polać równomiernie oliwą a następnie posypać pokrojoną w półkrążki cebulą. Na cebuli ułożyć plastry pomidora, posypać grubą solą morską, pieprzem i sporą ilością suchego oregano.
Piec na środkowej półce piekarnika ok 40-45 minut, aż brzegi placka zrobią się rumiane, a pomidory są przypieczone.
Podawać na gorąco lub na zimno, jako posiłek lub przekąskę. Smacznego!
Ewa. Akurat wybieram się na pizzę do Pepperoncini, więc już jestem ukierunkowana smakowo, a ty mi tutaj z taką pysznością...Jutro zrobię.
OdpowiedzUsuńzrób zrób, warto!
UsuńEwa. Zrobiłam, nie wyszło :-( Wyszedł niewyrośniety gniot, ciężki i niesmaczny. Nie dla mnie ladenia :-(((
UsuńOjej! Robiłam już parę razy, za każdym razem wyrosło! Zero zakalca! Przykro mi :(
UsuńA jaki ser?
OdpowiedzUsuńzobaczysz :)
Usuń