Gulasz barani w wolnowarze
Bardzo lubię baraninę. Niestety nie często ją kupuję. Tym razem udało mi się kupić baranią łopatkę bez kości ale nie była zbyt ładna. Najlepszym pomysłem był barani gulasz. A że gulasz i wolnowar to sprawdzone połączenie, powstał barani gulasz z wolnowaru. Bardzo polecam to danie - proste, aromatyczne i smaczne :)
inspiracja tutaj
składniki
ok 700 g baraniny bez kości, np łopatki, pokrojonej w 2,5 cm kostki
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, rozgniecionych
1 łyżeczka nasion kminu, rozgniecionych
2 łyżeczki curry w proszku
450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego
400 g puszka krojonych pomidory
100 g czerwonej soczewicy, opłukanej
sól i pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z pozostałymi przyprawami.
Dodać mięso do misy wolnowaru wraz z resztą składników - bulionem, pomidorami i soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami mięty i pietruszki z chlebem i warzywami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam