Faszerowane grzyby Portobello
08 lipca
2
faszerowane
,
mozzarella
,
oliwki
,
pomidory suszone
,
Portobello
,
przekąski i przystawki
,
z piekarnika
Dzisiaj pomysł na szybką przystawkę. Faszerowane grzyby Portobello. Są moim zdaniem smaczniejsze od zwykłych pieczarek, a dzięki swojej wielkości, łatwiejsze do faszerowania. Jeżeli podajemy je jako przystawkę lub przekąskę, warto po upieczeniu podzielić każdy na cztery części. Jeżeli podamy taki grzyb w całości z dużą porcją sałaty - będziemy mieli całkiem solidne danie np na lunch.
składniki
4 duże grzyby Portobello
oliwa z oliwek,
sól, pieprz
farsz:
125 g mozzarelli
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych pomidorów)
1/2 łyżeczki pieprzu
8 oliwek
kilka liści bazylii
1 łyżeczka oregano
sól do smaku
Przygotowanie
składniki
4 duże grzyby Portobello
oliwa z oliwek,
sól, pieprz
farsz:
125 g mozzarelli
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów (lub posiekanych suszonych pomidorów)
1/2 łyżeczki pieprzu
8 oliwek
kilka liści bazylii
1 łyżeczka oregano
sól do smaku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, oliwki i bazylię posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać. Grzyby umyć i osuszyć.
Nóżki grzybów wyłamać lub wyciąć, nie będą nam potrzebne. Do miseczki nalać oliwy z solą i pieprzem i dokładnie obtoczyć w niej każdy kapelusz. Ułożyć kapelusze na blaszce "miseczką " do dołu. podpiekać ok 5 minut . Po tym czasie grzyby odwrócić miseczką do góry, nałożyć farsz i piec kolejne 5 minut lub tak długo aż grzyby będą miękkie a ser się roztopi.
Na razie zrobiłem te grzybki z bekonem i żółtym serem, ale następnym razem skorzystam z tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPzdr
Daro
Mam nadzieję że będą smakować, czekam na relację, pozdrawiam :)
Usuń