Surówka z kalarepki i jabłek
Bardzo zdrowa, bardzo smaczna, błyskawiczna do przygotowania surówka. Lekko słodkawa. Dobry dodatek do mięs.
składniki
2 szt. - ok 300 g - kalarepki
1 szt.- ok 150 g - jabłko
sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżki musztardy
1 łyżka soku z limonki lub cytryny
6 - 7 posiekanych listków mięty
sól, pieprz
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać w dużej misce widelcem.
Kalarepkę i jabłko obrać, pokroić na ćwiartki ( z jabłek usunąć gniazda nasienne) , zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski z sosem, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podawać. Smacznego!
całe wieki nie jadłam kalarepki
OdpowiedzUsuńJa kalarepkę bardzo lubię, ale zwykle zjadam jak jabłko :) Tylko obieram :)
Usuń