Polędwiczki w ziołach - w wolnowarze
Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub bulionu, zyskamy nieco sosu.
W oparciu o przepis z Food.com
W oparciu o przepis z Food.com
składniki (3 - 4 porcje)
ok 500 g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki soku z cytryny
3- 4 ząbki czosnku posiekane
1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki soli
oliwa z oliwek
1 duża cebula
ziemniaki - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie)
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki cebulę, na niej umieścić mięso, polać sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy ziemniaki, położyć je obok polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić ziemniaki na 4 lub 2 kawałki.
Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu low przez 6-8 godzin. Po 4 godzinach sprawdzić czy mięso jest miękkie. Smacznego!
Mięso wygląda niesamowicie. Lekko i delikatnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję, to bardzo bezproblemowy przepis
UsuńEwa. Zauważyłam, że polędwiczka z wolnowaru jest lepsza niż robiona tradycyjnie. Bardziej krucha i miękka. Na pewno ten przepis wypróbuję. I jeszcze ziemniaczki za jednym razem. Super!!!
OdpowiedzUsuńI co ważne samo się robi :)
Usuń