Pizza ze szparagami
Pyszna pizza ze szparagami. Ciasto możecie zrobić swoje ulubione, ja zrobiłam z przepisu który wpadł mi ostatnio w ręce - z książki "Mama's Italian Cookbook". A sposób krojenia szparagów podpatrzyłam na blogu Smitten kitchen. Tak krojone szparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek.
składniki
ciasto na pizzę ( 2 placki)
1 opakowanie suchych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki
212 g mąki - dałam włoską 00
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody
farsz - na 2 pizze
500 g zielonych szparagów
125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki
ok 100 g twarogowego serka koziego
dymka - cebula i szczypior
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
płatki papryki - opcjonalnie
parmezan do posypania
przygotowanie
Pizzę zsunąć razem z papierem na blachę lub kamień. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 - 15 minut, na kamieniu 7 - 10 minut - do czasu aż aż krawędzie będą rumiane, ser się roztopi a szparagi lekko podpieką. Smacznego!
składniki
ciasto na pizzę ( 2 placki)
1 opakowanie suchych drożdży
1/4 łyżeczki cukru
62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki
212 g mąki - dałam włoską 00
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody
farsz - na 2 pizze
500 g zielonych szparagów
125 g mozzarelli - pokrojona w kawałki
ok 100 g twarogowego serka koziego
dymka - cebula i szczypior
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
płatki papryki - opcjonalnie
parmezan do posypania
przygotowanie
Z podanych składników zagnieść ciasto na pizze.
Ciasto metodą tradycyjną: do miseczki wsypać drożdże, dodać cukier. Dolać letnią wodę (62,5 ml), mieszać do rozpuszczenia. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wlać wodę z drożdżami, sól, oliwę, i resztę wody ( 45 ml). Zagnieść wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.
W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (woda 107,5 ml, oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki, na środku mąki zrobić lekkie wgłębienie i wsypać drożdże. i nastawić program zagniatanie i wyrastanie ciasta drożdżowego.
Przygotować szparagi. Umyć, nie odłamywać końcówek. Odciąć główki. Trzymając szparagi za zdrewniały koniec, przy pomocy obieraczki do warzyw, pociąć szparagi wzdłuż na cieniutkie paski, rozpoczynając cięcie za zdrewniałą częścią. Główki pociąć wzdłuż nożem.
Gotowe ciasto wyjąć na blat, podzielić na dwie części, rozwałkować lub rozciągnąć rękami na cienkie placki. Ułożyć każdy na papierze do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować oliwą, na każdym placku ułożyć kawałki mozzarelli, kawałki serka koziego, na serze położyć szparagi, posypać pokrojona w plasterki dymką i parmezanem. Odstawić do czasu nagrzania piekarnika - ciasto w tym czasie lekko podrośnie.
Jeżeli pieczemy na blasze, piekarnik nagrzać do 220 st C a blachę odwrócić płaską stroną do góry - łatwiej nam będzie wkładać i wyjmować pizzę.
Jeżeli będziemy piec na kamieniu, piekarnik nagrzać do do najwyższej temperatury, kamień do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Pizzę zsunąć razem z papierem na blachę lub kamień. Piec pojedynczy placek na blaszce 12 - 15 minut, na kamieniu 7 - 10 minut - do czasu aż aż krawędzie będą rumiane, ser się roztopi a szparagi lekko podpieką. Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuń