Łosoś z sosem ogórkowym - w wolnowarze
Pyszne, nieco zaskakujące, połączenie łososia i sosu z kiszonych ogórków. Łososia gotowałam w wolnowarze. Ten sposób przygotowania łososia, podpatrzony tutaj okazał się świetny.
Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw!
Łosoś był aromatyczny, nie przesuszony i na dodatek można go było trzymać w cieple do czasu podania. Sos, przepis ze strony Akademii Smaku , również bardzo smaczny, moim zdaniem dobry nie tylko do ryb ale również do mięs. Bardzo polecam taki zestaw!
składniki (2 porcje)
500 g filetów łososia ze skórą
sól, zmielony pieprz
na wywar
1 szklanki wody
1/2 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 cytryny, pokrojona w cienkie plasterki
1 szalotka, pokrojona w cienkie plasterki
1 liść laurowy
5-6 gałązek świeżych ziół, takich jak estragon, koper, i Pietruszka
1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczka soli
sos
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
1 łyżki masła
1 szalotki pokrojone w kostkę
100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
pęczek koperku
sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie
1 łyżki masła
1 szalotki pokrojone w kostkę
100 g ogórki kiszone, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1/2 szklanki bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
pęczek koperku
sól, biały pieprz, cukier + sok z kiszonych ogórków opcjonalnie
do podania
Kawałki cytryny, gruba sól morska
przygotowanie
Łosoś:
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Połączyć wodę, wino, plasterki cytryny, szalotkę, liść laurowy, zioła, ziarenka pieprzu i sól. Przelać do misy wolnowaru, przykryć i gotować w ustawieniu high przez 30 minut.
Doprawić łososia solą i pieprzem i umieścić w wolnowarze, w wywarze, skórą do dołu. Przykryć i gotować w ustawieniu low, do czasu aż łosoś uzyska jednolity, delikatny różowy kolor i będzie się lekko rozwarstwiał kiedy użyjemy widelca. Można zacząć sprawdzać czy jest już dobrze ugotowany po ok 45 - 60 minutach. Jeżeli trzeba, gotować dalej, aż do osiągnięcia pożądanego rezultatu. Kiedy ryba jest już dobrze ugotowana, możemy wolnowar przestawić w tryb utrzymywania ciepła i tak ryba może czekać do czasu podania, nawet parę godzin.
sos:
Na głębokiej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Wrzucić szalotkę i ogórki, smażyć, mieszając przez ok 5 minut. Dolać bulion i śmietanę, gotować na małym ogniu tak, aby część sosu odparowała i sos zrobił się gęsty. W trakcie gotowania co chwilę sos mieszać. Kiedy sos nieco zgęstnieje, doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru, a jeżeli wyda nam się za mało kwaśny - sokiem z ogórków. Pogotować jeszcze chwilę do otrzymania żądanej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszać z posiekanym koperkiem
Łososia podawać z ryżem, kawałkiem cytryny, polać sosem ogórkowym. Smacznego!
Ewa. Zdjęcia zachwycające! Tego łososia zjadłabym natychmiast! Lecę do sklepu po łososia, bo mi ślinka leci. Napiszę jak wyszło.
OdpowiedzUsuńA Ty jak zwykle miła :) Oby smakowało
UsuńEwa. Łosoś rewelacyjny! Tzn łosoś bardzo dobry, delikatny, a sos rewelacyjny, smak zaskakujacy, w połączeniu z rybą doskonały. Na prawdę jeden z lepszych przepisów jakie wykorzystałam.SUPER!!!
OdpowiedzUsuńHa! Cieszę sie bardzo! Przyznasz że ryba też wyjątkowo soczysta, nie sądziłam że wolnowar i do ryby się przyda :)
UsuńEwa. Ryba soczysta i bardzo pyszna. Ja ją podgrzałam na drugi dzień i nic nie zmieniła smaku ani konsystencji, była tak samo soczysta i wygladała dokładnie tak samo jak na twoich zdjeciach.
Usuń