Młoda kapusta z kminkiem
Kminek w naszym domu to chyba jedna z najczęściej używanych przypraw. Dodaję go przede wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą.
składniki
główka kapusty
3 - 4 ząbki czosnku
czerwona cebula
kminek
łyżka masła
sól, pieprz
3/4 - 1 szklanki bulionu
rodzynki - opcjonalnie
składniki
główka kapusty
3 - 4 ząbki czosnku
czerwona cebula
kminek
łyżka masła
sól, pieprz
3/4 - 1 szklanki bulionu
rodzynki - opcjonalnie
przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Z kapusty usunąć zewnętrzne liście, przekroić na 4 części, usunąć głąb. Pokroić w cienkie paski, opłukać, osączyć z wody. W głębokiej dużej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę wraz z czosnkiem poddusić na patelni ok 3 minut, dodać masło, kapustę, sól, pieprz i kminek. Można dorzucić łyżkę rodzynek. Dusić ok 12 min. pod przykryciem, lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem Smacznego!
u mnie w domu częściej kmin niz kminek ale do pewnych potraw ten drugi jest niezastąpiony! pyszna kapustkę uwarzyłaś :)
OdpowiedzUsuńKapucha z kminem też bedzie pyszna , muszę zrobić!
UsuńJest super, u mnie wzbogacona marchewka ,bo akurat mialam pod reka
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ;) Pozdrawiam!
Usuńto bylam ja Amelia :)
OdpowiedzUsuń