Lody truskawkowe na jogurcie
Pyszne truskawkowe lody, bez jajek, na jogurcie. Sezon truskawkowy nie jest długi, więc warto robić póki jeszcze trwa. Można takie lody zrobić z truskawek mrożonych ale te ze świeżych są naprawdę smaczne. Najlepsze z bitą śmietaną.
Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki
Składniki
80 g śmietany kremówki 36%
300 g jogurtu greckiego
łyżka soku z cytryny
3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy)
Przygotowanie
24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją
truskawki opłukać, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc, tak aby masa była dobrze chłodzona.
Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę, wlewamy do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie przełożyłam je do plastikowych pojemników i włożyłam do zamrażarki. Wyjmujemy ok 30 minut przed jedzeniem, żeby troszkę rozmarzły. Smacznego!
wyglądają pysznie. ;) chyba też spróbuję na weekend
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
Usuńwłasnie chłodzę w lodówce podobne, u nas truskawki cukier i serek mascarpone, bosko kremowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńZ serkiem jeszcze nie robiłam - zrobię :)
UsuńUwielbiam lody :)
OdpowiedzUsuńDomowe są świetne!
Usuń