Zielone szparagi pieczone w piekarniku
Kolejna, szybka metoda na zielone szparagi. Tym razem pieczone w piekarniku. Sprawdzam różne metody przygotowania zielonych szparagów. Ta jest bardzo wygodna , polecam!
składniki
500 g zielonych szparagów
sól
pieprz
sok z 1/2 cytryny (lub do smaku)
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy!
Szparagi włożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, wymieszać wszystko delikatnie ręką. Piekarnik nagrzać do 220 st C. Wstawić naczynie ze szparagami, piec ok 10 minut. Podawać skropione sokiem z cytryny. Smacznego!
bardzo apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOne sa zawsze dobre!
UsuńA kiedy sok z cytryny? W składnikach jest, ale w opisie przygotowania ani pół słowa...
OdpowiedzUsuńJuż uzupełnione, dziękuję i pozdrawiam
UsuńWitam, nigdy nie robilam szparagow wiec pytam czy te główki się je ? oraz czy można piec je dłużej ? np. 20 minut żeby były bardziej przypieczone ?
OdpowiedzUsuńGłówki są najlepsze ;) Warto spróbować po 10 minutach, po 20 będą po prostu bardziej miękkie. A moim zdaniem zielone powinny być lekko chrupiące. Po prostu trzeba eksperymentować. Pozdrawiam!
UsuńDziś szukałam prostego przepisu na szparagi. Skorzystałam z propozycji i jestem zadowolona. Dziękuję. Nawet zapomniałam o soku z cytryna (i tak były b.dobre). Piekłam 12 minut, a odłamane końcówki wykorzystałam do soku (+ marchew i jabłko)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie szparagowych "odpadów". Zapamiętam ;)
Usuńgłówki są w szparagach najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda!
Usuń