Tortille szpinakowe
Pięknie, pysznie i zielono. Takie tortille możemy podać z zawiniętym w nie dowolnym farszem ( mięso, warzywa) lub maczać je w ulubionym dipie. Ciasto, jest nieco luźniejsze niż w pszennych tortillach które kiedyś piekłam, stąd w przepisie dodatkowa mąka.
Póki trwa sezon szparagowy, warto w tortille zawinąć upieczone szparagi. Polecam!
składniki - 8 placków
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + ok 1/2 szklanki do podsypania
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 35 g (40 ml) szklanki oleju roślinnego - u mnie kujawski z bazylią i cytryną
1 szklanka ciepłej wody
ok 100 g świeżego szpinaku
przygotowanie
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia . Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki ( Używam końcówki z nożem tnącym) . Dodać szpinak, mieszać aż będzie całkiem rozdrobniony i wymieszany z mąką. Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne, aby zeskrobać ciasto z brzegów miski. Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszyć szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli ciasto będzie nadal rzadkie i nie utworzy kuli , dosypać stopniowo nieco mąki (do czasu aż będzie odpowiednio gęste aby zbić się w kulę) i mieszać ponownie.
Przenieść na dobrze posypany mąką blat. Podzielić na 8 równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta czystą ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają - przekładać ściereczką.
Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się blado brązowe plamy a na wierzchu placka zaczną się pokazywać małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się zbyt szybko, zmniejszyć grzanie. Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. Można też układać jedną na drugiej, przekładając ściereczką.
Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!
robilam bardzo podobne i musze przyznac ze byly mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej kolor sie podoba :)
UsuńWidzieliśmy już podobny przepis i przetestowaliśmy. Wyszły genialnie:)
OdpowiedzUsuńZieleń zachęca do jedzenia :)
Usuńbędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńAle mają kolor, super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Tak, ten kolor jest najlepszy :)
UsuńŚwietne :) Bardzo mi się podoba pomysł :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńdziękuję , zaraz dołączę oczywiście :)
Usuń