Rukola na ciepło
Zdania na temat tak przygotowanej rukoli , były w naszym domu podzielone - mnie smakowało bardzo, mojemu mężowi nieco mniej. Tak czy inaczej to świetny pomysł na zagospodarowanie nawet lekko przywiędłej rukoli. Lekko ostrawe zielsko, dobry dodatek do ryb czy mięs. Polecam!
Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal
składniki
300 g rukoli
masło
1 świeża papryczka chili, lub do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
Rukolę umyć strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!
Przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal
składniki
300 g rukoli
masło
1 świeża papryczka chili, lub do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
Rukolę umyć strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, dodać wilgotną sałatę, smażyć mieszając aż zwiędnie - to zajmie parę minut. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn, dodać posiekaną chili, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące jako dodatek do mięsa lub ryby. Smacznego!
Ewa. Czyli coś jak szpinak, ale w zdecydowanie bardziej wyrazistym wydaniu. Ponieważ powoli dorastam do szpinaku, to może i to spróbuję?
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam rukoli na ciepło :)
OdpowiedzUsuńTrochę gorzkawa w smaku, ale bardzo interesująca, na pewno warto spróbować
OdpowiedzUsuńEwa, zacznij od szpinaku :) FitHealthyLife - to też był mój pierwszy raz, Olgbad - fakt, jest specyiczna, w domu zdania podzielone,mnie smakowało!
OdpowiedzUsuńwyszedł jak to na rukolę przystało gorzkawy, ale można polać sosem do surówek, albo maślanką. Dodatkowo ja dodałam ugotowanego (pół szklanki) kuskusu, więc do mięsa było 2 w jednym co do sytości ;)
OdpowiedzUsuń