Pasta z makreli wędzonej z papryczką chipotle
Wędzona makrela to bardzo wdzięczny składnik chlebowych smarowideł. Tym razem pasta ostra, a zawdzięcza to dodaniu papryczki chipotle. Papryczki są faktycznie mocne, lepiej więc dodawać je stopniowo i sprawdzać czy już wystarczy nam ostrości. Polecam!
składniki
1 makrela wędzona, bez skóry i ości
2- 3 łyżki majonezu
1 szalotka
1-2 papryczki chipotle + łyźeczka sosu adobo (z puszki)
łyżka koperku
łyżka posiekanych kaparów
Sól, pieprz
przygotowanie
Obraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę, podzieloną na mniejsze kawałki włożyć do miski blendera, dodać majonez, papryczki chipotle, szalotkę - zmiksować. Przełożyć do miski, dodać posiekane kapary i koperek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Ewa. Doskonały pomysł na najbliższy piątek. A moze wcześniej? Bo jakoś mnie ściska w żołądku i głodnam, jak myślę o tej paście. Chyba zaraz idę po makrelę.
OdpowiedzUsuńEwa. Byłam niecierpliwa i pasta zrobiona. Pyszna!!! Polecam!!! Jak dobrze, że kupiłam papryczkę chipotle!
OdpowiedzUsuńHa,ha,ha! No faktycznie byłaś niecierpliwa :) Dobrze,że smakowało!
Usuń