Kalmary faszerowane po włosku, z grilla

Dobre! Mimo, że mrożone małe kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy. 
Na podstawie przepisu z tej strony




składniki
500 g kalmarów baby ( u mnie mrożone)
60 ml  oliwy z oliwek
2 szalotki, drobno pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
10 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor  drobno pokrojone w kostkę,
1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z bułki
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz
cytryna do podania

przygotowanie
Rozmrożone kalmary oczyścić - usunąć szkielet,  z tuby wyjąć tułów, odciąć macki, zachować ( jak się czyści kalmary można zobaczyć na tym filmie)  
Tuby i macki przepłukać.  Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować bułkę . Okruszki z bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy  teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence. Pomidory zalać wrzątkiem,  obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotki  i czosnek, smażyć na niewielkim ogniu przez ok 1 minutę, aż zmiękną, dodać  macki i podsmażać przez następne 2 minuty.  Wmieszać pokrojone w  kostkę pomidory, posypać podpieczonymi  okruchami bułki, dodać  pietruszkę .Podsmażać mieszając, aż większość płynu została wchłonięta.
Doprawić dobrze solą i pieprzem i odstawić do schłodzenia farszu.
Przy pomocy małej  łyżeczki nakładać farsz do tub. Spiąć wykałaczką. Tak przygotowane kalmary możemy wstawić do lodówki i wyjąc jak będziemy gotowi do grillowania. 
Przed włożeniem na grill kalmary posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na tacce. Grillować   3-4 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości. Nie przedłużać grillowania aby nie zrobiły się gumowate. 
Podawać z cytryną. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary