Chłodnik z awokado i ogórków z papryczką jalapeno
Świetny chłodnik na upały. Nie za gęsty, trochę ostry dzięki dodaniu papryczki jalapeno. Rukola też dodaje odrobinę ostrości. Aż mi się wierzyć nie chce, że był w naszym domu czas kiedy chłodniki tylko botwinkowe bywały. Bardzo polecam, bo zrobienie tej zupy zajmie nam parę minut, trzeba jedynie dobrze ją schłodzić. Drugiego dnia jeszcze smaczniejsza!
składniki dla 4 osób
300 g ogórków + kawałek do dekoracji
1 awokado, bez skórki i pestki
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji
2 papryczki jalapeno, bez pestek grubo posiekane
2 ząbki czosnku
75 g rukoli
500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka grubej soli lub do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
przygotowanie
składniki dla 4 osób
300 g ogórków + kawałek do dekoracji
1 awokado, bez skórki i pestki
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej kolendry, + listki do dekoracji
2 papryczki jalapeno, bez pestek grubo posiekane
2 ząbki czosnku
75 g rukoli
500 g kefiru szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka grubej soli lub do smaku
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
przygotowanie
Ogórki obrać, przeciąć wzdłuż na ćwiartki i usunąć nasiona, jedną ćwiartkę pokroić w drobną kostkę i odłożyć do dekoracji. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę.
Zupę po wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem, polać zupę oliwą i posypać pieprzem i podawać. Smacznego!
Uwagi. Ponieważ dysponuję tylko niewielkim blenderem, miksowałam składniki partiami.
ciekawa propozycja! uwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto zrobić, chłodnik naprawdę smaczny!
Usuń