Buraczany dip z jogurtem i za'atarem
Pyszny buraczany dip. Jak tylko zobaczyłam ten przepis w książce, wiedziałam, że muszę takie buraczki zrobić. Wyszły bardzo smaczne, można je podać jako dip do moczenia w nim chleba lub warzyw, można, moim zdaniem, podać jako dodatek do mięsa lub wędlin. W każdym wydaniu będzie smacznie.
Przepis z książki "Jerozolima" Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
składniki
500 g upieczonych buraków*
2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę
1 mała czerwona chili, bez pestek, posiekana
250 g greckiego jogurtu
1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego)
3 łyżki oliwy
1 łyżka za'ataru
sól
do podania dymki orzechy laskowe, miękki kozi ser pokruszony
przygotowanie
upieczone buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać starte buraczki z pozostałymi składnikami. Można też buraczki, czosnek, chili i jogurt zmiksować w robocie na gładką masę a następnie doprawić syropem oliwą za'atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego!
Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut do 1,5 godz - zależy od wielkości buraczków. Sprawdzać wykałaczką , w upieczone wejdzie bez trudu. Jeżeli buraczki są różnej wielkości, wyjmować je z pieca stopniowo.
Sama na taki przepis bym nie wpadła, wyglądają pysznie i z chęcią w chwili wolnego czasu przygotuję takie buraczki :)
OdpowiedzUsuńNiestety ja sama też nie wpadłam - to zasługa Yotama Ottolenghi :)
Usuńgenialna propozycja, zapewne pełna smaku!
OdpowiedzUsuńTo buraczki nieco inne niż zwykle robimy warto zrobić :)
UsuńDip prezentuje się bosko.
OdpowiedzUsuń