Białe szparagi z grilla
Robiłam kiedyś zielone szparagi na grillu, no ale to nic niezwykłego. Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy równie dobre będą grillowane, białe szparagi. Wyszły świetnie. Nie wiem nawet, czy w tej formie nie smakowały mi bardziej niż gotowane! Moje szparagi były grube, dlatego najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill. Nie przejmujcie się spieczoną skórką - jest pyszna! Podawać jako dodatek do mięsa, lub jako samodzielne danie.
składniki (2
porcje)
2 pęczki białych szparagów
oliwa z oliwek
sól
pieprz
przygotowanie
2 pęczki białych szparagów
oliwa z oliwek
sól
pieprz
przygotowanie
Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe
końcówki (ok 2 cm ,
czasem więcej) obrać starannie zaczynając ok 0.5 - 1 cm poniżej główki.
Najwygodniej położyć szparag na desce i, obracając, dokładnie obierać
zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po upieczeniu będą
twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa
na złamanie delikatnego warzywa. Najlepiej użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , wkładamy szparagi do miski, posypujemy pieprzem, solą - niedużo, polewamy oliwą. Ręką rozprowadzamy oliwę tak, aby całe szparagi były nią posmarowane. Możemy położyć od razu szparagi na tacce i na grill, ja wstępnie obsmażałam je, często obracając przez ok 5 - 7 minut na patelni z oliwą. Moje szparagi były grube , obawiałam się że bez obsmażenia nie zmiękną szybko. Obsmażone ułożyć na tacce i na grillu, grillować ok 20 minut, często obracając i smarując oliwą. Długość grillowania zależy od grubości szparagów. Smacznego!
ale apetyczne, sama nie wiem czy wolę białe, czy zielone :)
OdpowiedzUsuńteż mam ten problem - najchętniej jadłabym i jedne i drugie równocześnie !
Usuńprzeprowadziłem eksperyment modyfikujący, dobre wino jako dadatek. Wyszło rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńBardzo słuszna modyfikacja! Pozdrawiam
Usuń