Zupa pomidorowa z czerwonym winem
Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego, wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym, makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam!
Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
ok 1 szklanki posiekanej cebuli
4 ząbki czosnku, starte
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu
400 g pomidorów krojonych - puszka
150 - 200 g świeżego szpinaku
1 szklanka makaronu typu drobne muszelki
1 łyżka octu balsamicznego
świeżo starty parmezan do podania
przygotowanie
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu mieszając aż zmiękną około 5 minut. Wymieszać z przyprawami - oregano bazylią tymiankiem, pieprzem a następnie dolać wino. Dodać bulion i pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 10 minut. Dodaj szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować makaron. Zupę doprawić octem solą i pieprzem. Podawać z makaronem , posypaną parmezanem. Smacznego!
Na bogato i pysznie, z winem jeszcze nie jadłam:))
OdpowiedzUsuńLubię eksperymenty z pomidorową, ale z czerwonym winem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco.:)
Lubię zupę pomidorową.
OdpowiedzUsuń