Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim
Nazwa tak przyrządzonych ziemniaków pochodzi od nazwy restauracji w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy, w 1940 roku, takie ziemniaki zaserwowano. Hasselback to bardzo proste danie, w najprostszej formie, to po prostu ziemniaki ponacinane w cieniutkie plasterki, posypane solą pieprzem, polane roztopionym masłem. Są wyjątkowo smaczne a poza tym efektowne. Tym razem zrobiłam ziemniaki w garnku rzymskim. Upiekły się znakomicie. Najlepsze będą ziemniaki średniej wielkości o podłużnym kształcie takie łatwiej będzie się kroić
składniki
6 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości
roztopione masło lub oliwa
sól morska, pieprz
przygotowanie
składniki
6 czerwonych ziemniaków, zbliżonej wielkości
roztopione masło lub oliwa
sól morska, pieprz
przygotowanie
Przygotować garnek rzymski, zalać wodą i moczyć co najmniej 15 minut. Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy ostrego noża kroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. Dno rzymskiego garnka lekko polać oliwą lub masłem. Ułożyć ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać solą, pieprzem, polać masłem lub oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do mięsa. Smacznego!
ziemniaczki sa przepiekne po upieczeniu i u mnie na obiedze zrobilu wrazenie :)
OdpowiedzUsuńto prawda, następne zrobię z ziołami
Usuńfajny patent na ziemniaka, już też tak robiłam :)
OdpowiedzUsuńtroche zabawy z krojeniem, ale warto
UsuńEwa. Nie mam garnka rzymskiego. Wyjdzie w innym naczyniu?
OdpowiedzUsuńWyjdzie ! One zazwyczaj sa pieczone tradycyjnie. tylko nie przykrywałabym naczynia. Trzeba sprawdzać czy upieczone bo pewnie inny czas będzie
UsuńI może nie 250 tylko 220 wystarczy
UsuńZiemniaki mega!
OdpowiedzUsuńI ładne i smaczne :)
Usuńtakie ziemniaki darzę miłością wielką :)
OdpowiedzUsuńja w ogóle jestem baba ziemniaczana!
UsuńTeż lubię, są super:) Piekę normalnie w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńNastępne może tez upiekę normalnie, ale garnek jest wygodny:)
Usuń