Wielkanocny placek ryżowy z rumowymi rodzynkami
Pyszne ciasto wielkanocne, z włoskim rodowodem - Torta di Riso. Zrobiłam z ciastem filo, tak jak było pokazane w przepisie na stronie Proud Italian Cook, ale jak czytałam, taką masę ryżowo - serową możemy również piec używając dowolnego rodzaju ciasta, a nawet zapiec ją samą , bez spodu. Jeżeli ugotujemy ryż dzień wcześniej, przygotowanie ciasta nie zajmie dużo czasu. A jest naprawdę warte zrobienia - nie za słodkie, delikatne. Warto je upiec nawet bez specjalnej okazji. Bardzo polecam!
składniki
1 szklanka ryżu arborio
1 l mleka
farsz
500 g sera ricotta
90 g serka mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru pudru plus dodatkowo do posypania
5 jajek
1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu arborio
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki rumu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm)
roztopione masło do smarowania ciasta
forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm
przygotowanie
składniki
1 szklanka ryżu arborio
1 l mleka
farsz
500 g sera ricotta
90 g serka mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu lub 3/4 szklanki cukru pudru plus dodatkowo do posypania
5 jajek
1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu arborio
3/4 szklanki rodzynek
1/2 szklanki rumu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1 i 1/2 łyżki startej skórki pomarańczowej
5 lub 6 arkuszy ciasta filo (moje miały ok 35x 40 cm)
roztopione masło do smarowania ciasta
forma do ciasta o średnicy ok 24 cm i wys 4 cm
przygotowanie
Szklankę ryżu zalać litrem mleka, ugotować ryż do miękkości, odcedzić na sicie i schłodzić i wstawić do lodówki. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem.
Następnego dnia umieścić rodzynki w misce, zalać rumem i lekko podgrzać , najprościej w kuchence mikrofalowej, nie zagotowywać. Zostawić w rumie przynajmniej na godzinę, po tym czasie odcedzić (rum wypić - ma pyszny, rodzynkowy smak).
Rozgrzać piekarnik do 190 st C
W misie robota wymieszać ze sobą ksylitol ( lub cukier) ricottę, mascarpone, jajka, wanilię i skórkę, aż otrzymamy jednolita , gładka masę. Przelać do miski . Z ugotowanego ryżu odmierzyć 1 i 1/2 szklanki - resztę zużyć do innego dania. Do serowej masy dodać ryż i wymoczone w rumie rodzynki, wymieszać.
Roztopić ok 1/2 paczki masła. Masłem posmarować formę. Arkusze ciasta (górę) przed włożeniem do formy też smarować roztopionym masłem. W formie układać jeden na drugim, posmarowane masłem, arkusze ciasta filo, tak aby wystawały poza formę.
Po zakończeniu nakładania wlać masę serową, i nałożyć na brzegi ciasto zwisające poza formę. Nie ma potrzeby zakrywania całego środka.
Piec 45 minut lub do momentu, aż nóż włożony w masę wychodzi czysty - u mnie trwało to trochę ponad godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika, kiedy ciasto ostygnie, posypać cukrem pudrem, lub startym na puder ksylitolem.
Nie zjedzone przechowywać w lodówce, przed jedzeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Smacznego!
Ewa. Ciasto filo ostatnio wykorzystałam do zrobienia baklawy. Ten przepis ciekawy, taki niby sernik. Może się odważę, tylko znów muszę gnać do Selgrosa po ciasto filo....
OdpowiedzUsuńfilo jest w geancie :)
Usuńsuper ciasto bardzo mi się podoba i zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńWarto!
Usuńbardzo apetyczne i intrygujące :)
OdpowiedzUsuńI mało słodkie :)
Usuń