Warsztaty Love Beer -Warszawa 26.03.2015
Wiosenna Akademia Piwa - Love Beer
Nie tak dawno, bo 26 marca, uczestniczyłam w warsztatach Wiosenna Akademia Piwa - Love Beer, organizowanych przez Związek Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie (klik). Przyznam, że jechałam na nie z lekką obawą - piwoszem nigdy nie byłam, zdarza mi się wypić jakieś piwo od czasu do czasu, ale jestem raczej miłośniczką wina, a bez piwa mogę żyć. A piwo + jedzenie wywołuje u mnie tylko jedno skojarzenie czyli kiełbaski z grilla lub golonka. I z takim nastawieniem udałam się do Warszawy , do Food Lab Studio, gdzie warsztaty miały się odbyć. Warsztaty składały się z części teoretycznej i praktycznej. Zasiedliśmy za stołami na których rozstawiono przeróżne gatunki piw. Jako pierwszy o piwie, jego produkcji i smakach opowiadał pan Maciej Chołdrych - sensoryk i piwoznawca. W trakcie tego wystąpienia mieliśmy okazję próbować piw o których Pan Maciej opowiadał. Następnie wystąpiły panie Dorota Osóbka - dietetyk i Joanna Hirszler - kosmetolog, które starały się nas przekonać że piwo, dieta i uroda mogą jak najbardziej iść w parze. Na koniec osoba na którą czekałam najbardziej czyli szef kuchni Jurek Sobieniak. I wreszcie nastąpiła długo wyczekiwana część praktyczna - gotowanie. Podzielono nas na trzy zespoły, każdy pod wodzą szefów kuchni miał do przygotowania trzy potrawy, każda powiązana z innym piwem. Mam nadzieję, że chociaż część dań uda mi się ugotować w domu i zamieścić na blogu. Powiem tylko tyle. Dań było dziewięć, każde pyszne, do każdego podano inne piwo - czy możecie sobie wyobrazić jak bardzo trzeba w takiej sytuacji uważać !!! Czekał mnie jeszcze powrót do Łodzi! Chyba po raz pierwszy w życiu z przyjemnością popijałam pyszne potrawy piwem, które mi smakowało! Więc jeżeli ja, człowiek niepiwny, chwali piwo, to znaczy że warto spróbować.
Dziękuję organizatorom za znakomite popołudnie, a szczególnie Pani Annie Grabowskiej z Marketing & Communications Consultants, dzięki której miałam okazję tak miło spędzić czas.
A oto co przygotowaliśmy:
1.Sałatka z wędzonym pstrągiem, piklowanymi warzywami
i domowym majonezem serwowana z klasycznym lagerem
2.Pasztet z wątróbek drobiowych z konfiturą z fig serwowany
z piwem typu bock
3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym
4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem
5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany
z piwem typu czerwony lager
6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko
z sosem śliwkowym serwowana z piwem typu porter
7.Tataki wołowe z czarnym pieprzem i dresingiem miodowym serwowane z belgijskim Ale
8. Brioszka z chałki z masłem daktylowym serwowana z piwem typu ciemny lager
9.Łosoś z duszoną roszponką i bouchées à la reine serwowany z piwem pszenicznym
Na zakończenie relacji parę fotek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam