Tort kanapkowy z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
03 kwietnia
6
bez pieczenia
,
jajka
,
pomidory suszone
,
przekąski i przystawki
,
tuńczyk
,
wytrawne
Robiłam już kiedyś podobny tort klik , tym razem użyłam nieco innych past.
Wyszedł świetny, mimo iż tym razem, z braku czasu, użyłam gotowego tostowego pieczywa. Lubię torty wilgotne - niezależnie od tego czy są wytrawne czy słodkie, więc aby chleb lepiej nasiąknął, lekko skropiłam każdą kromkę olejem z tuńczyka. Bardzo polecam bo niezwykle smaczne i efektowne. Można kroić plasterki, można każdy podzielić na cztery trójkąty . W każdym wydaniu jest pysznie! Polecam!
składniki(2 mini torciki)
8 kromek chleba tostowego z tego przepisu lub gotowych
Żółty ser w cieniutkich plastrach - użyłam goudy mierzwionej
farsz pomidorowy
140 g ricotty
2 - 3 łyżki suszonych pomidorów - zmiksowanych, lub pasty z suszonych pomidorów
1 łyżka majonezu
1 - 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
1/2 czerwonej cebuli pokrojona w drobną kostkę
sól
pieprz
papryka w płatkach
farsz tuńczykowy
1 puszka (ok 185 g z olejem) tuńczyka w oleju
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżeczki musztardy z estragonem
1 łyżka majonezu
łyżeczka pieprzu
1 łyżka szczypiorku
pieprz, sól do smaku
przygotowanie
Z chleba obciąć skórkę . Przygotować farsze. W jednej misce wymieszać składniki farszu tuńczykowego, w drugiej pomidorowego.Spróbować, doprawić, każdy podzielić na dwie porcje Na każdy torcik przeznaczyć 4 kromki.
Pierwszą, spodnią kromkę posmarować nadzieniem z tuńczyka , przykryć drugą kromką, posmarować farszem pomidorowym, na to położyć trzecią, posmarować tuńczykiem, przykryć ostatnią.
Pozostałym farszem pomidorowym posmarować boki tortu (można dodać trochę majonezu), a wierzch pokrywamy resztą farszu z tuńczyka. Boki owijamy cieniutkimi plasterkami sera, wierzch posypujemy szczypiorkiem.
Tak przygotowane torciki zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego!
Ewa. Oooo! To nawet takie postne,choć trochę wykwintne danie. W twoim wykonaniu na dodatek prześliczne.
OdpowiedzUsuńto całkiem postne i bardzo smaczne :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńOj tak ! Twoja zasługa :)
UsuńMoi teściowie zrobili kiedyś podobny i nazywało się to tort chlebowy. Mój Mąż za tym przepada.
OdpowiedzUsuńTo fajna zabawa! My też lubimy :)
Usuń