Sos z awokado
Bardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam!
na podstawie przepisu z tej strony
składniki
1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
2 łyżki pasty wasabi
1 łyżka jogurtu lub śmietany
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku, starty
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta cukru do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
białe wytrawnego wino
przygotowanie
Wszystkie składniki, oprócz wina, wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego!
na podstawie przepisu z tej strony
składniki
1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
2 łyżki pasty wasabi
1 łyżka jogurtu lub śmietany
3 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku, starty
1 szczypta soli do smaku
1 szczypta cukru do smaku
1 szczypta pieprzu do smaku
białe wytrawnego wino
przygotowanie
Wszystkie składniki, oprócz wina, wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego!
Ewa. Śliczny kolor i konsystencja. Smak, zapewne, też dobry
OdpowiedzUsuńŚwietny sos, kolor poprawia nastrój ;)
OdpowiedzUsuń