Sałatka jajeczna z rzeżuchą
08 kwietnia
0
jajka
,
majonez
,
ogórki kiszone
,
rzeżucha
,
sałatki i surówki
,
szynka
,
zielony groszek
Prosta sałatka z resztek wielkanocnych. U nas zazwyczaj zostaje sporo jajek - zwykle gotuję ich za dużo, jakaś wędlina, no i oczywiście zapas rzeżuchy, która w święta głównie zdobi stół, a po świętach trzeba ją szybko zjadać. Z tych składników zrobiłam bardzo smaczną sałatkę. Sos robiłam na bazie majonezu i jogurtu, ale sądzę że spokojnie można zrobić lżejszą wersję bez majonezu.
Składniki
4 jajka ugotowane na twardo
6 jajka przepiórcze ugotowane na twardo
150 g groszku z puszki
100 g szynki
1 ogórek kiszony
1/2 czerwonej cebuli
zielony szczypior (z 2 szalotek)
spora garść rzeżuchy
sos
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka musztardy z estragonem
oliwa z oliwek
sól pieprz
przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Szczypior pokroić, ogórki, cebulę, szynkę - pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, dodać oliwy, doprawić solą i pieprzem. Wszystko, poza rzeżuchą i jajkami przepiórczymi włożyć do miski, dodać sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą i połówkami jajek. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam