Małe tarty z karmelizowaną cebulą i tuńczykiem
Bardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu.
składniki ( 4 sztuki)
ciasto kruche
200 g mąki
50 g masła
50 g smalcu
2 - 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
nadzienie
4 łyżki karmelizowanej cebuli (konfitura z cebuli) np z tego przepisu
puszka tuńczyka w oleju
8 małych pieczarek (opcjonalnie)
żółty ser np cheddar
tymianek
pieprz
przygotowanie
ciasto. Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut.
tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki (najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 6 minut już bez obciążenia.
Jeżeli używamy pieczarek, należy je pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na patelni tak aby się zbrązowiły, wymieszać z cebulą. Wypełnić tarty. Na dno każdej wyłożyć łyżkę konfitury, posypać tymiankiem, na cebuli ułożyć kawałki tuńczyka, posypać wszystko startym serem
Wstawić do piekarnika (190 st C) na 20 - 30 minut. Wypełnienie musi się zagrzać a ser roztopić. Smacznego!
ale apetyczne! zjadłabym choć może bez sierści hihi :)
OdpowiedzUsuńhahaha, ale sierściuch jest za to swietnym przytulaczem :)
Usuń