Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem

Taki u mnie czas nastał, że co trochę jakieś rybne kotleciki powstają. Tym razem świetne kotleciki z tuńczyka z puszki. Znakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z ostrym majonezowym sosem. Można zrobić  małe, tak jak w przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam. 



składniki 11 - 12 sztuk
Kotleciki
puszka tuńczyka w oliwie
175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze
łyżka szczypiorku
łyżka posiekanej pietruszki
1/2 cebuli , drobno posiekanej

1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia

1 jajko

płatki papryki do smaku
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Olej roślinny do smażenia
sos
2- 3 łyżki majonezu
2 łyżki kefiru
1 ząbek czosnku starty
1 łyżeczka wasabi
łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
sól, pieprz

przygotowanie
Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić  w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
Na patelni rozgrzać olej  - sporo, ok 1 cm warstwa.  Smażyć kotleciki, po kilka sztuk na raz,  na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z ostrym sosem majonezowym i  z dodatkiem sałaty. Smacznego!










6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary