Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem
Taki u mnie czas nastał, że co trochę jakieś rybne kotleciki powstają. Tym razem świetne kotleciki z tuńczyka z puszki. Znakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z ostrym majonezowym sosem. Można zrobić małe, tak jak w przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam.
składniki 11 - 12 sztuk
Kotleciki
puszka tuńczyka w oliwie
175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze
łyżka szczypiorku
łyżka posiekanej pietruszki
1/2 cebuli , drobno posiekanej
1/3 szklanki tartej bułki + dodatkowo do obtoczenia
1 jajko
płatki papryki do smaku
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Olej roślinny do smażenia
sos
2- 3 łyżki majonezu
2 łyżki kefiru
1 ząbek czosnku starty
1 łyżeczka wasabi
łyżeczka pieprzu zielonego marynowanego
sól, pieprz
przygotowanie
Fasolę rozdrobnić w blenderze, umieścić w dużej misce. Dodać rozdrobnioną, lekko odsączoną rybę, cebulę, bułkę tartą, pietruszkę i szczypiorek. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki (moje ok 4 cm średnicy). Każdy kotlecik obtoczyć w tartej bułce. Nadmiar bułki strząsnąć.
lubimy takie kotleciki i to bardzo!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio też :)
UsuńEwa. My chyba też lubimy i zrobimy przy najbliższej okazji.
OdpowiedzUsuńCzekam na relację :)
UsuńJakież apetyczne i chrupiące kotleciki:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, wyszły całkiem smaczne!
Usuń