kotleciki z łososia surowego
Kolejne rybne kotleciki. Tym razem głównym składnikiem był surowy łosoś. Świetna przekąska, podajmy je z sosem jogurtowym i sałatą. Szpinak jest bardzo dobrym dodatkiem kotlety nie są zbite a na dodatek maja ładny zielony kolor. Polecam i ciepłe i zimne.
składniki ( 6 sztuk)
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
1/4 szklanki tartej bułki
1 jajko
płatki papryki do smaku ( u mnie pull biber)
składniki ( 6 sztuk)
180 g surowego łososia - bez skóry i ości
100 g ugotowanych ziemniaków
130 g szpinaku
1 cebula 3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
1/4 szklanki tartej bułki
1 jajko
płatki papryki do smaku ( u mnie pull biber)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Olej roślinny do smażenia
przygotowanie
Po kolei rozdrobnić w blenderze łososia, ziemniaki, cebulę z czosnkiem i papryczką.Umieścić składniki w dużej misce. Szpinak opłukać, wrzucić do garnka, podgrzewać aż liście zwiędną. Wyłożyć na sitko, kiedy ocieknie odcisnąć, lekko posiekać dodać do miski z łososiem. Do masy dodać pozostałe skladniki - sól, pieprz, tartą bułkę, płatki papryki. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Spróbować i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Dodać jajko i jeszcze raz wymieszać. Uformować niewielkie kotleciki 5 -6 sztuk.
podoba mi sie przepis .babcia kicia
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą też smakować po zrobieniu ;) Pozdrawiam!
Usuń