kluski śląskie
Znakomity sposób na zrobienie pysznych klusek, podpatrzony na stronie Jakuba Kuronia. W moim rodzinnym domu rzadko takie kluski się pojawiały. Na ogół ugotowane ziemniaki były przerabiane na kopytka, które też bardzo lubię. Ta metoda robienia klusek jest wyjątkowo wygodna, właściwie można kluchy zrobić z każdej ilości ugotowanych ziemniaków którą akurat mamy, bez specjalnego ważenia i odmierzania. Polecam, bo pyszne! Z sosem i z samym masłem też!
składniki
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
przygotowanie
Ziemniaki ugotować, odcedzić i przestudzić. Przepuścić przez praskę, lub zmielić w maszynce. Włożyć do garnka, ugnieść, podzielić na cztery równe części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć, a w puste miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną - z lekką górką. Teraz dodać odłożone ugotowane ziemniaki, jajka i sól , zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 3 - 4 części i zrobić wałki, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek pokroić na kluski a każdą z klusek uformować w kulkę, palcem zrobić w środku każdej kulki dołek. Zagotować wodę, posolić, wrzucać kluski i gotować parę minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Najprościej wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana i miękka. Odcedzić, podawać z sosem. Smacznego!
Ewa. Te kluski , jak i kopytka, są u mnie często. Potwierdzam - to idealny przepis. Ja już robię na oko i na "dotyk", ale to kwestia wprawy. Też zaczynałam od tego przepisu. Do tego sosik...mmmmmniam. Rozmarzyłam się....
OdpowiedzUsuńHahaha - wyobrażasz sobie przepis w którym masz napisane dodaj mąkę na oko???? takie cuda to tylko we własnej kuchni :)
UsuńMoje ulubione kluchy. U nas w domu, zawsze się je tak robiło:)
OdpowiedzUsuńA ja dopiero się z nimi zaprzyjaźniłam :)
UsuńNajlepsze na obiad takie kluski śląskie, cała rodzinka je poleca
OdpowiedzUsuńTo prawda, są pyszne!
UsuńKluski śląskie wyszły pyszne, super ciasto
OdpowiedzUsuńCieszę się, to dobra metoda na ciasto ;) Pozdrawiam
Usuń