Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru
Wolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam!
składniki (na 8 porcji)
500 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
1pietruszka
2 ziemniaki
1-2 listki laurowe
kilka gałązek natki pietruszki
parę ziarenek pieprzu
2-3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 litra wywaru lub bulionu drobiowego (6 szklanki)
śmietana 18%
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.
Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć, osuszyć pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, lekko zrumienić cebulę - na małym ogniu, żeby nie przypalić. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię dolać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć. Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.
Przykryć i gotować w ustawieniu low 6 do 8 godzin lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić sola, pieprzem. Można dodać nieco śmietany. Podawać z grzankami, posypaną natką pietruszki. Smacznego!
Ewa. A ja mam dziś na obiad zupe pieczarkową. Inną. Ale też dobra!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jutro zrobię:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, jutro zrobię:)
OdpowiedzUsuńProszę, wrzucajcie komentarze PO ugotowaniu. Przed są mało przydatne.
OdpowiedzUsuńTo cenna uwaga, dziękuję :)
UsuńPysznie się prezentuje zupka!!! Mam pytanie - jakiej pojemności jest wolnowar?
OdpowiedzUsuńMam dwa. Jeden 3,5 l drugi 6. Duży głównie wykorzystuję do gotowania rosołu.
Usuń