Pierś kurczaka z porem
Błyskawiczne do przygotowania danie obiadowe - takie lubię najbardziej. Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości.
Przepis Jamie Oliver
składniki ( 1 porcja)
1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry
1 duży por - biała część
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa z oliwek
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
1 - 2 łyżki białego wina ( opcjonalnie)
4 plastry boczku
oliwa z oliwek
kilka gałązek tymianku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć. Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach. Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!
Ewa. Zrobię. 1.Bo proste 2.Bo szybkie 3.Bo na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńWarto :) Bo proste, bo szybkie, bo smaczne :)
UsuńBardzo smaczne połączenie :) lubię pora pieczonego z innymi składnikami :)
OdpowiedzUsuńOj tak, taki por zawsze smaczny
UsuńRewelacja! Urzeka mnie ten por :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńEwa. Zrobione! To smaczne , łatwe danie, boczek nadaje wyrazisty smak, a chrupki jest bardzo smaczny. Kurczak soczysty. Fajny obiad.
OdpowiedzUsuńTo się cieszę że smakowało!
Usuń