Kiszona kapusta z wieprzowiną po alzacku z wolnowaru
Już nie wiem skąd się wziął pomysł aby w wolnowarze to Alzackie danie zrobić. Tak na prawdę, jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała, zyskała natomiast ciemniejszy kolor, co widać na zdjęciach. Tak więc można też włożyć parówki na początku gotowania.
Wspierałam się przepisem z tej strony
składniki
1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ok 700 g kapusty kiszonej,
2 łyżeczki kminku
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 jagód jałowca
2 liście laurowe
2 golonki gotowane
3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki )
250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem.
Wspierałam się przepisem z tej strony
składniki
1 średnia cebula, przekrojona na pół i pokrojona w plasterki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
ok 700 g kapusty kiszonej,
2 łyżeczki kminku
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 jagód jałowca
2 liście laurowe
2 golonki gotowane
3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki )
250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania
przygotowanie
Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem.
Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć na dno misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć.
Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę. Wlać rosół i wino.
Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć parówki i grzać jeszcze ok 1 h. Ułożyć mięso, kiszoną kapustę, cebulę na półmisku i skropić wytworzonym sokiem. Podawać z gotowanymi ziemniakami i musztardą. Smacznego
Ewa. Rzeczywiście, ciężkie jadło. U mnie nie przejdzie, ale patrząc na zdjęcia, poczułam zapach i smak. Dobre i to....
OdpowiedzUsuńDosyć ciężkie (chociaż ja z golonki tylko mięso jem) ale od czasu do czasu, zwłaszcza jak zimno można zjeść:)
UsuńAle to musi być smakowite zimowe danie! biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego szukałem! Golonki wcześniej mają być gotowane? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za zwłokę, byłam pozbawiona dostępu do internetu przez trzy miesiące! Użyłam gotowych gotowanych golonek ( lenistwo), ale myślę, że spokojnie można użyć świeżych, wycięłabym jednak kość a mięso lekko przyprawiła. Pozdrawiam
Usuń