Kiełbasa z indyka na sposób tajski

Tak się rozpędziłam z drobiowymi kiełbasami, że co rusz nowa powstaje. Tym razem kiełbasa z indyka z przyprawami jak z Tajlandii. Wyszła świetna, o bardzo wyrazistym smaku. Użyłam tylko mięsa z piersi, nie dodawałam skóry. Na pewno z dodatkiem skóry i z mieszanego mięsa białego i ciemnego, kiełbasa wyjdzie smaczniejsza, więc jeżeli nie liczycie kalorii najlepiej użyć mięsa zgodnie z przepisem. 

Na podstawie przepisu z książki "Domowy wyrób kiełbas" Susan Mahnke Peery i Charles G. Reavis.




składniki
1000 g mięsa z mieszanego mięsa z indyka ze skórą, bez kości
15 g   soli kuchennej 
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki papryki
2 łyżki  stołowe posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki  stołowe posiekanej świeżej kolendry
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
2 łyżeczki posiekanego czosnku
2 łyżeczki utartego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny

przygotowanie
Przygotować jelita* 
Przygotować farsz mięsny.  Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem - Ø 5 lub 6. W dużej misce wymieszać zmielone mięso, wszystkie przyprawy , sok z cytryny. Starannie wyrobić farsz ręką. Wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Jeszcze raz zmielić farsz w maszynce z drobnym sitkiem.  Na maszynkę nałożyć wkładkę dystansującą i końcówkę do nadziewania kiełbas. Końcówkę posmarować smalcem, nałożyć trochę masy, uruchomić maszynkę , tak aby nieco masy wyszło przez końcówkę do nadziewania. Teraz naciągnąć na końcówkę jelito, zawiązać je na końcu i zacząć nadziewać. Najlepiej robić to w dwie osoby. Po nadzianiu farszem, poprzekłuwać komory powietrzne i uformować kiełbaski długości ok 10 - 12 cm.  Ułożyć na tacy, przykryć i wstawić do lodówki.  Zużyć w ciągu 2 - 3 dni lub zamrozić na okres nie dłuższy niż 2 miesiące. Gotowe kiełbaski parzymy przez ok 20 min w temperaturze ok 76 st.C - należy liczyć  
20 minut na każde 2,5 cm średnicy. Smacznego! 
* Jelita przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tak jak  tym przepisie.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary