Jajka marynowane w occie balsamicznym

Marynowałam już wcześniej jajka w herbacie. Tym razem jajka w occie. Jeżeli miałabym wybierać które  bardziej mi smakowały, wybrałabym pewnie te azjatyckie, delikatne i aromatyczne. Natomiast jajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne.  Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam!

Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu



składniki:
8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:
 zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki octu balsamicznego 
3 łyżki cukru lub miodu
pół łyżeczki soli

przyprawy  do słoika: 
duża, czerwona cebula 
3 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego 
2 łyżeczki pieprzu kolorowego

przygotowanie
Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!






7 komentarzy:

  1. jak dlugo mozna takie jaja przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie stały ok tygodnia ( od momentu zrobienia), ale sądzę że wytrzymają dłużej - zalewa octowa dobrze marynuje. Jednak jak długo , niestety nie potrafię powiedzieć

      Usuń
    2. Ja jadłem 2-u miesięczne. Były przepyszne.

      Usuń
    3. Dziękuję za informację :)

      Usuń
  2. idealny przepis, pieprz kolorowy zastapilam czarnym, bo i tak zalewa jest ciemna, wiec pieprzu nie widac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda -pieprz mam na myśli :) Mam nadzieję że jaja smakowały, pozdrawiam

      Usuń
  3. Bardzo ciekawy przepis, lubię eksperymentować w kuchnii więc na pewno go spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary