Jajka marynowane w occie balsamicznym
Marynowałam już wcześniej jajka w herbacie. Tym razem jajka w occie. Jeżeli miałabym wybierać które bardziej mi smakowały, wybrałabym pewnie te azjatyckie, delikatne i aromatyczne. Natomiast jajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam!
składniki:
8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj:
zalewa:
1 i 1/2 szklanki wody (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/4 szklanki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki octu balsamicznego
3 łyżki cukru lub miodu
pół łyżeczki soli
przyprawy do słoika:
przyprawy do słoika:
duża, czerwona cebula
3 listki laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu kolorowego
przygotowanie
jak dlugo mozna takie jaja przechowywac?
OdpowiedzUsuńU mnie stały ok tygodnia ( od momentu zrobienia), ale sądzę że wytrzymają dłużej - zalewa octowa dobrze marynuje. Jednak jak długo , niestety nie potrafię powiedzieć
UsuńJa jadłem 2-u miesięczne. Były przepyszne.
UsuńDziękuję za informację :)
Usuńidealny przepis, pieprz kolorowy zastapilam czarnym, bo i tak zalewa jest ciemna, wiec pieprzu nie widac.
OdpowiedzUsuńto prawda -pieprz mam na myśli :) Mam nadzieję że jaja smakowały, pozdrawiam
UsuńBardzo ciekawy przepis, lubię eksperymentować w kuchnii więc na pewno go spróbuje ;)
OdpowiedzUsuń