Dorsz zapiekany z cebulą
W ramach propagowania portugalskich smaków, w Biedronce był do kupienia słynny bacalhau, czyli suszony i solony dorsz. Ten którego mogliśmy kupić w Biedronce był zasolony, wysuszony a następnie wymoczony w wodzie i zamrożony. Przyznaję, że mimo ogromnego uwielbienia dla kuchni portugalskiej, suszony dorsz i dania z niego ( a jest ich podobno tyle, ile dni w roku), nie należą do moich ulubionych. Mimo wielu prób, nie udało mi się znaleźć takiego, które by mnie zachwyciło. No ale cóż z tego - gdy zobaczyłam portugalskie, mrożone dorsze, oczywiście musiałam je kupić :) Zastanawiałam się nad prostym przepisem, i wpadł mi w oko przepis ( klik ) na dorsza pieczonego z cebulą. Okazał się mało pracochłonny, a co najważniejsze, ryba nie była taka zła :) Nie używam soli gdyż bacalhau jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego - wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam !
Składniki
ok 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony - u mnie mrożony)
2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
3 - 4 ząbki czosnku, w plasterkach
1 cytryna, sparzona, pokrojona w plasterki
Oliwa z oliwek
przygotowanie
Mrożonego dorsza rozmrozić - najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem. Umyć i osuszyć.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli i skropić oliwą z oliwek.
Na cebuli ułożyć filety z dorsza - część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem , skropić oliwą z oliwek.
Piec przez 30 - 40 minut bez przykrycia.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda to danie bardzo apetycznie i muszę przyznać, że ja również jestem wielkim zwolennikiem jeśli chodzi o rybę. Tym bardziej, że niedawno odkryłem nowe danie https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ i na ten moment właśnie się nim zachwycam najbardziej.
OdpowiedzUsuń